Potenciál energetického využívání odpadů v Moravskoslezském kraji - Grulichová, Eva; Osersová, Marta; Louda, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Současná vyspělá společnost se vyznačuje konzumním stylem života, který se na jedné straně projevuje zvýšenou spotřebou energií v ekonomice, a na straně druhé pak také zvýšenou potřebou likvidace odpadů. Obě tyto potřeby je schopno uspokojivě zabezpečit energetické využívání odpadů, které je však z důvodu vyšší nákladnosti, oproti jejich skládkování, (nejen) v České republice málo využívaným způsobem nakládání s odpady. Českou republiku lze z hlediska úrovně energetického využívání odpadů připodobnit např. k USA, kde rovněž převládá skládkování odpadů nad jejich energetickým využíváním. Pro obě země je pak také typický negativní postoj veřejnosti ke spalovnám odpadů (Dann, 2012). I v rámci České republiky ale existují rozdíly mezi regiony v úrovni využívání tohoto způsobu nakládání s odpady. Na jednom z posledních míst pomyslného žebříčku se nachází Moravskoslezský kraj, v němž je však do budoucna počítáno s výstavbou zařízení na energetické využívání odpadů -- spalovnou poblíž Karviné. Z důvodů popsaných výše, bylo jako cíl bakalářské práce zvoleno analyzovat potenciál energetického využívání odpadů právě v Moravskoslezském kraji. K dosažení stanoveného cíle byla s využitím časových řad Českého statistického úřadu a Krajského úřadu Moravskoslezského kraje provedena analýza současného stavu jednotlivých způsobů nakládání s odpady a dále literární rešerše, zaměřená na identifikaci podmínek pro efektivní energetické využívání odpadů. Výsledky analyzovaných studií byly konfrontovány se skutečně zjištěným stavem v kraji, na základě čehož práce dochází k závěru, že významnějšímu rozvoji energetického využívání odpadů v kraji zabraňují existující bariéry v podobě negativního postoje veřejnosti k tomuto způsobu nakládání s odpady, dále legis
Vedoucí práce: Marta Osersová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses