Demografický vývoj v Královéhradeckém kraji v období 1993–2011 v kontextu nezaměstnanosti - Řeháková, Kristýna (2013)
Bakalářská práce se zabývá analýzou demografického vývoje v Královéhradeckém kraji v období 1993--2011 a jeho vazbou na trh práce z hlediska aspektu nezaměstnanosti. V teoretické části jsou definovány pojmy spojené s demografií a trhem práce, následně jsou zkoumány teoretické souvislosti vztahu demografického vývoje a trhu práce. Praktickou část tvoří obecná charakteristika kraje, socioekonomická analýza a samotná analýza demografického vývoje v kontextu nezaměstnanosti. Ukazuje se, že jedním z hlavních faktorů ovlivňujících trh práce, je dlouhodobý trend stárnutí obyvatelstva. Mění se demografická struktura obyvatelstva; prodlužuje se střední délka života, zvyšuje se průměrný věk a roste index stáří. Tento trend vývoje moderních společností je faktem, který nelze opomínat a podceňovat.