Možnosti predikce budoucího vývoje cen ropy na světových trzích - Veselý, Vladimír (2013)
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení možnosti predikce budoucího vývoje cen ropy. V úvodu práce připomíná jedinečnost ropy jako nenahraditelné suroviny. Dále představuji termínovaný trh, kde se ropa obchoduje a jeho zvláštnosti. Hlavní část práce je zaměřena z největší části na technickou analýzu a dále se taky zabývá fundamentální analýzou, protože tyto dvě analýzy představují dva hlavní způsoby předpovědi budoucího vývoje cen všeobecně. Pojednává o základních pojmech spojené s technickou analýzou, předpokladech nutných k použití této metody a detailněji studuje nástroje jako grafické formace, klouzavé průměry a oscilátory. Zhodnocení pak probíhá pomocí analytického programu na strategiích založených na klouzavých průměrech a na cenových datech ropy Brent.