Vývoj zájmů a preferencí návštěvníků vybraných mezinárodních hudebních festivalů v Praze - Makarevich, Alesia (2013)
Bakalářská práce pojednává o současném stavu zájmů a preferencí návštěvníků hudebních festivalů mezinárodního charakteru pořádaných v Praze. Teoretická část se zabývá porovnáním festivalů populární a vážné hudby z pohledu atraktivity pro segment mladých návštěvníků. Dále je tato část věnována hudebním subkulturám mládeže a diferenciaci vkusu a spotřeby návštěvníků, potom pokračuje vymezením faktorů a podmínek, které ovlivňují zájmy a preference návštěvníků hudebních akcí. Praktická část se zabývá srovnávací analýzou vybraných festivalů podle stanovených kritérii. Zkoumá se marketingová strategie festivalů a finanční zajištění festivalových akcí. Jsou hodnoceny výsledky sociologických průzkumů publika prováděné vybranými festivaly. V závěru je proveden vlastní výzkum aktuálních zájmů a preferencí návštěvníků pomocí dotazníkového šetření.