Daňová uznatelnost úroků v základu daně z příjmů právnických osob - Máleková, Martina; Čapek, Jan; Vančurová, Alena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Právo uplatnit úroky jako daňově uznatelný náklad, oproti vyplácení podílu na zisku až ze zisku po zdanění motivuje společnosti využívat v kapitálové struktuře vyšší podíl cizích zdrojů, což, mimo jiné, umožňuje přelévání zisků do zemí s nižším zdaněním. S cílem zabránit tomuto chování byla ve většině vyspělých zemí zavedena pravidla pro omezení daňové uznatelnosti úroků. Tato diplomová práce analyzuje vhodnost pravidel pro omezení daňové uznatelnosti úroků v České republice. Je členěna do čtyř kapitol. První kapitola popisuje různé přístupy ke konstrukci základu daně z příjmů právnických osob s ohledem na daňovou uznatelnost úroku. Druhá kapitola se zabývá vývojem a současným stavem pravidel pro omezení daňové uznatelnosti úroků v České republice. Ve třetí kapitole jsou analyzovány a srovnávány způsoby omezení daňové uznatelnosti úroků ve vybraných zemích. Vhodnost českých pravidel pro omezení daňové uznatelnosti úroků je analyzována dle tří stanovených kritérií ve čtvrté kapitole, kde jsou také formulována doporučení pro českou daňovou politiku.
Vedoucí práce: Jan Čapek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses