Historické a současné přístupy k měření nezaměstnanosti v České republice - Beranová, Lucie (2013)
Bakalářská práce se zabývá analýzou historických a současných přístupů k měření nezaměstnanosti v České republice. Úvod práce se zabývá vymezením pojmu nezaměstnanost. Dále se zde popisují a srovnávají šetření nezaměstnanosti prováděná na území České republiky. Vysvětlují se odlišnosti a změny ve výpočtu ukazatelů nezaměstnanosti. Hlavní část práce se věnuje analýze ukazatelů nezaměstnanosti z hlediska časového i geografického. Je zde zkoumán a srovnáván vývoj ukazatelů v krajích i v celé České republice. Zároveň se zde uvádějí ekonomické a sociální důvody, které pravděpodobně vedly k odlišným velikostem ukazatelů nezaměstnanosti. Zavedení ukazatele podíl nezaměstnaných osob se promítlo v relativním snížení úrovně nezaměstnanosti ve všech regionech České republiky. K nejvýraznějšímu poklesu této úrovně došlo v krajích s vysokým počtem registrovaných uchazečů o zaměstnání i ekonomicky neaktivního obyvatelstva. Nový ukazatel zároveň poskytuje přesnější údaje o výši nezaměstnanosti vzhledem ke struktuře obyvatelstva v daném regionu.