Když kanály mění svět - přínosy Panamského průplavu v minulosti a jeho budoucí konkurence v Nikaraguy - Skřička, Vojtěch; Daza Aramayo, Lourdes Gabriela, 1983-; Kadeřábková, Božena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Ve své práci jsem se zabýval přirozeným experimentem v podobě oznámení investic o rozšiřování Panamského průplavu a stavbě průplavu v Nikaragui. Po analýze makroekonomických ukazatelů (HDP na obyvatele, nezaměstnanost, přímé zahraniční investice apod.) jsem došel k závěru, že toto oznámení nemá na chod ekonomiky téměř žádný vliv (pokles o 0,4 procentních bodů, resp. o 0,3 HDP na obyvatele). Růst obou zkoumaných ekonomik naopak stále pokračuje ve stávajícím trendu, tedy že panamská ekonomika roste rychleji než v celkovém průměru ve zbylých zemí v regionu, nikaragujská ekonomika pomaleji. Vedlejší zkoumaný jev v této práci je analýza dopadů průplavu na panamskou ekonomiku v minulosti. Ty jsou navzdory očekávání velmi slabé, jelikož Panama za získání nezávislosti fakticky z průplavu neprofitovala (nemožnost přístupu k průplavu a tedy žádné výhody z něj plynoucí atd.). Z panamské historické zkušenosti by se měla poučit nikaragujská vláda.
Vedoucí práce: Lourdes Gabriela Daza Aramayo
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses