Vývoj trhu nemovitosti v ČR v návaznosti na finanční krizi - Blašková, Nikola (2013)
Cílem bakalářské práce je analyzovat vývoj nemovitostního trhu v ČR v souvislosti s nedávnou finanční krizí v USA. Stávající situace na finančních trzích je značně nejistá a vytváří obavy jak ze strany investorů, tak samotných regulátorů. Centrální banky ve snaze podpořit rozvoj národní ekonomiky drží úrokové sazby relativně nízko, což je případ i České národní banky. Rozborem vývoje českého nemovitostního trhu byly zjištěny výrazné souvislosti s vývojem makroekonomických veličin, jejichž zhoršení se podepsalo na snížení disponibilního příjmu obyvatel a tím i koupěschopnosti poptávky na trhu nemovitostí. Nejvýrazněji se ovšem na vývoji trhu projevuje monetární politika a s ní spojená dostupnost hypotečních úvěrů, jako nejčastějšího zdroje financování. Banky vlivem očekávání mění podmínky pro poskytování úvěrů i pro hodnocení bonity klientů. Vývoj se v jednotlivých segmentech sledovaného trhu výrazně liší a z toho důvodu ho nelze analyzovat komplexně jednotným cenovým indexem. Ačkoli je tedy současný trend cen klesající, je zde patrný zájem o nové a kvalitní objekty na úkor těch starých.