Socioekonomická analýza a možnosti rozvoje mikroregionu Podblanicko - Zahálková, Anna (2013)
Pro tuto bakalářskou práci jsem si zvolila téma Socioekonomická analýza a možnosti rozvoje mikroregionu Podblanicko. V úvodu práce se budu zabývat regionální strukturou ČR, obecným vymezením mikroregionu z geografického hlediska, legislativní úpravou mikroregionu, jejich monitoringem a stručnou historií. Dále se zaměřím přímo na mikroregion Podblanicko, na důvody vzniku tohoto regionu a obce, které ho tvoří. V dalších kapitolách provedu analýzu, ve které se budu zabývat různými oblastmi, jako je obyvatelstvo, dopravní a technická infrastruktura, nezaměstnanost, výrobně komerční sféra a další služby. Také se zaměřím na kulturní a přírodní památky a jejich potenciál pro rozvoj cestovního ruchu. Následně se zaměřím na MAS Posázaví a její působení v tomto mikroregionu. Zpracuji SWOT analýzu, která určí silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby mikroregionu. Na základě této metody zpracuji subjektivní doporučení pro budoucí rozvoj mikroregionu Podblanicko.