Legislativní úprava silniční daně a efekt snížené sazby - Rudolfová, Kateřina (2013)
Nejprve je představena současná podoba legislativní úpravy silniční daně (předmět daně, poplatníci daně, základ daně, sazby daně, úlevy na dani, zálohy, daňové přiznání, placení daňové povinnost). Všechny tyto pojmy jsou srozumitelně vysvětleny a vhodně aplikované na příkladech. Druhá kapitola je věnována snížené sazbě daně, která se týká všech nových vozidel a to po dobu prvních 9 let. Je zde provedeno srovnání výpočtu daňové povinnosti u vozidla staršího 9 let a nově pořízeného vozidla. Závěrem je z propočtů usouzeno, že daňová úspora, kterou podnikatel získá zdaněním nového vozidla, nebude mít závažný vliv na jeho rozhodování o obměně vozového parku.