Rozdělení Československa z pohledu demografického vývoje - Budilová, Šárka (2013)
Cílem této práce je společná analýza demografických charakteristik v Československé republice za předpokladu hypotetické situace, kdy by nedošlo k rozpadu republik a vzniku samostatné České a Slovenské republiky. Teoretická část práce je rozdělena do dvou kapitol. Jedna z těchto kapitol popisuje demografický a politický vývoj od roku 1918, kdy vznikla Československá republika, do současnosti v českých zemích a na Slovensku. Ve druhé kapitole se lze seznámit se základními demografickými charakteristikami a postupy, které byly v práci použity. V praktické části práce je pomocí vybraných ukazatelů popsán a porovnáván demografický vývoj po Sametové revoluci v roce 1989 do roku 2011 v České, Slovenské a hypotetické Československé republice. Následně je tento vývoj v mezinárodním srovnání porovnáván s vybranými evropskými státy.