Regionální rozdíly v reprodukci obyvatelstva - Procházková, Monika (2013)
Bakalářská práce se zabývá reprodukcí obyvatelstva na úrovni krajů ČR. Reprodukcí je zde myšlena přirozená měna populace, tzn. rození a vymírání. Jde tedy o analýzu demografických procesů úmrtnosti a porodnosti. Z důvodu úzké souvislosti s procesem porodnosti je v práci zohledněn i proces potratovosti. Cílem je popis, zhodnocení vývoje a srovnání vybraných ukazatelů na úrovni krajů České republiky. Práce je rozdělena na teoretickou a analytickou část. V teoretické části je popsáno územní členění ČR, jednotlivé demografické procesy úmrtnosti, porodnosti a potratovosti včetně jejich charakteristik a metoda standardizace. Analytická část se zabývá vývojem vybraných ukazatelů v krajích ČR reprezentujících zmíněné demografické procesy od roku 2000 a porovnáním vybraných ukazatelů v roce 2011 mezi jednotlivými kraji. Výsledkem práce je vyhodnocení rozdílností v úmrtnosti a porodnosti mezi kraji a důvody jejich vzniku.