Zranitelnosti webových prohlížečů - Kikerle, Martin (2013)
Práce pojednává o problematice zranitelností webových prohlížečů. Tedy počítačových programů sloužících k prohlížení World Wide Webu. Z uživatelského pohledu lze na webový prohlížeč nahlížet jako na počítačový program, který lidé používají k zobrazení internetových stránek. Cílem je pokusit se o analýzu zranitelností vybraných webových prohlížečů, zejména tedy chyb, kterých se programátoři dopustili při implementaci těchto prohlížečů a dále také chyb, které jsou obsaženy ve vybraném plug-inu. Plug-iny jsou programy, které prohlížečům při-dávají nějakou dodatečnou funkcionalitu. Práce se zaměřuje na analýzu zranitelností vybraných prohlížečů, které jsou na internetovém trhu používány nejčastěji a jsou tedy rizikem pro velký počet uživatelů. Práce především zkoumá vlastní zranitelnosti webových prohlížečů a okrajově se zaměřuje na zranitelnosti způsobené využitím plug-inů, tedy produktů třetích stran. Tato práce zejména vychází z dat, která popisují tyto zranitelnosti, dále z elektronických zdrojů a vybraných periodik, které tato data vhodným způsobem doplňují. Hlavním přínosem práce je podrobná analýza zranitelností vybraných webových prohlížečů za určité časové období a jejich zhodnocení z hlediska počtu obsažených zranitelností.