Bezpečnost chytrých mobilních telefonů - Rahm, Vladimír (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá bezpečnostními riziky u chytrých telefonů a jejich řešením. Práce je rozdělena na tři části. První část se věnuje teoretickému podkladu v podobě přehledu verzí nejrozšířenějších mobilních operačních systémů. Druhá část se věnuje třem aspektům, které mají spojitost s bezpečností chytrých telefonů. V této části lze nalézt zejména analýzu bezpečnostních hrozeb u chytrých telefonů a dále je vybrán nejrozšířenější mobilní operační systém, u kterého je zkoumáno jeho zabezpečení vůči škodlivým aplikacím. Na závěr druhé částí je vytvořena analýza zabezpečení konkrétní aplikace. Třetí část této práce se věnuje prevenci bezpečnostních rizik v podobě antivirových aplikací pro chytré telefony a uživatelskému povědomí o mobilních hrozbách. V rámci této části je vytvořeno porovnání mobilních bezpečnostních produktů a analýza, zda se tyto produkty umí vypořádat s bezpečnostními riziky identifikovanými v rámci této práce. Na závěr třetí části je provedena anketa, která se zaměřuje zejména na uživatelské povědomí o hrozbách pro chytré telefony.