Praktická aplikace okružního dopravního problému - Ondráčková, Kristýna (2013)
Okružní dopravní problém je optimalizační úloha v dnešní době velice využívaná. Slouží k nalezení optimálního okruhu mezi danými n místy, přičemž tato trasa začíná a končí ve stejném místě. V praxi je tato úloha hojně využívána nejen distribučními firmami, ale také například při cestování. V této práci je úloha aplikována na příkladu kontroly památek UNESCO, přičemž cílem je nalézt co nejlepší možnost rozložení cesty. Jednou z variant navštívení všech památek je jeden samostatný cyklus, dále to může být více uzavřených cyklů nebo několik samostatných cest, kde není podmínkou vracet se do původního místa. Pro vyřešení těchto úloh je využit program MPL for Windows 4.2, Academic version. První část práce je věnována teorii okružního dopravního problému a jiných distribučních úloh. Ve druhé části je řešen okružní dopravní problém a jeho modifikace s různými kritérii. V závěru práce jsou jednotlivé možnosti přepravy mezi památkami vyhodnoceny.