Rozbor krachů na akciových trzích - Hostaša, Martin (2013)
Cílem této bakalářské práce je popis a analýza jevů zvaných jako krachy nebo kolapsy, při kterých dochází k náhlým a prudkým poklesům akciového trhu. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. V té první, teoretické, se práce zabývá charakteristikou akciového trhu a jeho krachu. Dále jsou zde uvedeny teorie, jež podávají vysvětlení ke vzniku a následnému splasknutí spekulativních bublin. Jednou z nich je teorie spekulativních bublin, která se zaměřuje na psychologii a chování investorů při jejich investičním rozhodování. Je zde vysvětlena i teorie efektivních trhů, která je v přímém rozporu s teorií spekulativních bublin. Druhá, analytická část, zkoumá příčiny a následky vybraných akciových krachů a uvádí ukazatele, které mohou signalizovat splasknutí spekulativní bubliny na akciovém trhu.