Starobní důchody v ČR - vývoj a příčiny změn - Procházková, Marcela (2013)
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení zásluhovosti a solidárnosti důchodového systému České republiky. V první části této práce je popsán důchodový systém před zavedením reforem, důvody, které vedly k penzijním reformám a změny, které v rámci těchto reforem byly zavedeny. V druhé části je pak ukázán vývoj ukazatelů, podle kterých se určuje zásluhovost a solidárnost důchodového systému a srovnání s vybranými státy. Ve třetí části práce je zhodnocení, zda opatření tzv. Malé důchodové reformy vedly ke zlepšení zásluhovosti důchodového systému České republiky. To je předvedeno na modelovém příkladě, kde jsou vypočítány náhradové poměry tří mužů s různými příjmy nejprve za předpokladu, že odchází do důchodu za podmínek před tzv. Malou důchodovou reformou a poté za podmínek po tzv. Malé důchodové reformě.