Fluktuace jako nemoc organizace - Straková, Barbora; Syrovátka, Oldřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Vít, Jan (2013)
Fluktuace i v dnešní době vysoké nezaměstnanosti je problém, který řeší poměrně velké množství organizací. Lidský kapitál je nejdůležitějším článkem v organizaci a proto by s ním organizace tak měla zacházet. Cílem mé práce je vyhodnotit, jak organizace dbá o to, aby byli zaměstnanci dostatečně motivováni a neměli potřebu zaměstnání opouštět. Teoretická část se zaměřuje na definici fluktuace, její druhy, výpočet míry fluktuace, příčiny a následná možná opatření k jejímu řízení, zmírnění, nebo omezení - léčba. Praktická část se zaměřuje na analýzu konkrétní společnosti a analýzu jejích zaměstnanců prostřednictvím dotazníku spokojenosti. Chtěla bych poukázat na oblasti, které zaměstnanci vidí jako problematické a které by chtěli zlepšit nebo změnit
Vedoucí práce: Oldřich Syrovátka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2013
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2013
Keywords: personální management; pracovní spokojenost; motivace; pracovní mobilita; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; personnel management; job satisfaction; motivation (psychology); labor mobility; bachelor's theses