Analýza příčin vybraných spekulativních bublin na trzích aktiv - Varga, Matúš (2013)
Bakalářská práce se zabývá příčinami vzniku spekulativních bublin na trzích aktiv. Jejím cílem je analýza vybraného vzorku historických případů bublin, definování příčin, faktorů a podmínek, které vedly k jejich vzniku, a jejich následná komparace. Při zkoumání byl kladen důraz především na příčiny, které slouží jako impuls pro vznik bubliny vytvářející vhodné prostředí pro její další formaci a které se tedy dají považovat za příčiny primární. Původní předpoklad o možnosti nalézt příčiny a podmínky, které jednotlivé, v mnoha aspektech značně odlišné případy sdílejí, byl naplněn. Práce dospěla k závěru, že mezi hlavní společné primární příčiny vzniku spekulativních bublin se řadí přecenění potenciálu investiční příležitosti, finanční inovace, monetární politika centrálních bank a vládní zásahy.