Vývoj a budoucnost sčítání lidu na území ČR - Jičínský, Jaroslav; Pavlík, Zdeněk, 1931-2020; Růžková, Jiřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Sčítání lidu je nejvýznamnější statistickou akcí organizovanou na území České republiky. Práce se snaží zachytit její vývoj v naší zemi a navrhnout úpravy její organizace pro soupisy v dalších letech. První kapitola stručně představuje historii nejstarších světových censů. Ve druhé kapitole je zmapován vývoj sčítání obyvatelstva na českém území od středověkých a novověkých soupisů po moderní sčítání v České republice. Třetí kapitola analyzuje vývoj výsledků otázky národnosti a také její vymezení ve sčítání lidu v průběhu let od roku 1880. Ve čtvrté kapitole je popsán model sčítání z registrů na příkladu Finska a podle tohoto vzoru jsou navrženy změny censu tak, aby jeho příprava, organizace i zpracování výsledků byly v budoucnu pro Českou republiku méně nákladné. Pokud by v České republice začala sčítání lidu probíhat podle této metody, ušetřil by státní rozpočet částku v řádu miliard Kč a navíc by se soupisy staly pohodlnější pro samotné sčítané občany.
Vedoucí práce: Zdeněk Pavlík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Rok obhajoby 2013
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses