Euklidovské vzdálenosti v okružních a rozvozních úlohách - Franc, Zdeněk; Fábry, Jan, 1967-; Kobzareva, Maria; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
V realitě jsou okružní a rozvozní velmi častým jevem. Tato práce je věnována řešení právě těchto úloh. V první kapitole může čtenář nalézt teoretický popis okružních a rozvozních úloh, se zaměřením především na úlohu obchodního cestujícího (TSP), která je typickým představitelem. Dále je zde uveden postup při výpočtu euklidovské vzdálenosti pomocí GPS souřadnic. Následuje popis nejznámějších heuristických metod pro TSP. Třetí kapitola pojednává o provedených výpočetních experimentech, které demonstrují aplikaci metod a postupů popsaných v předchozích kapitolách. Tyto experimenty jsou však pouze návodem, jak lze zpřesnit koeficient pro přepočet vzdáleností získaný z reálných a euklidovských vzdáleností, kterým lze vynásobit vypočtené euklidovské vzdálenosti, aby vznikla "pseudoreálná" vzdálenost, která by se měla blížit reálné vzdálenosti. Použití tohoto koeficientu je výhodné především v situaci, kdy není k dispozici dostatek času ani informací.
Vedoucí práce: Jan Fábry
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses