Zaměstnanost a nezaměstnanost v Řecku v době ekonomické krize - Opršalová, Kateřina (2013)
Cílem první části této práce je komplexní představení jedné z metod sběru dat o pracovní síle, a to výběrového šetření pracovních sil (VŠPS). Zaměřila jsem se na jeho historii, vznik prvního společného evropského šetření, na důležitá data, která významně přispěla k tomu, že můžeme čerpat z výběrových šetření a srovnávat data na mezinárodní úrovni, ale i podstatné základní informace o VŠPS -- jak často probíhá, koho se týká, koho není možné do šetření zahrnout, jaké osoby patří mezi zaměstnané, popř. jaké podmínky musí splňovat nezaměstnaná osoba. Těchto informací budu využívat v druhé části práce, kde analyzuji zejména zaměstnanost a nezaměstnanost v Řecku ve sledovaném období. Zaměřuji se na dopad krize v nezaměstnanosti, subjekty analýzy jsou zejména dvě věkové skupiny z odlišných konců věkového spektra, a to skupina mladých a osoby v předdůchodovém a důchodovém věku.