Klamání pomocí statistiky - Blaščík, Adam; Čabla, Adam, 1985-; Vild, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Tato práce přináší tři odlišné pohledy na statistické klamy. První část analyzuje klamavé interpretace statistických metod, zejména zavádějící používání p hodnoty. Část druhá se věnuje kognitivním omezením, kdy klamání je chápáno jako ne zcela objektivní či racionální zpracování pravděpodobnosti lidským mozkem. Část třetí rozebírá tématiku predikcí, zejména v kontextu problému indukce. Dále jsou zde představeny alternativní predikční metody založené na mocninných rozděleních, jenž lépe odolávají extrémním náhodným událostem, jsou tedy méně klamavé.
Vedoucí práce: Adam Čabla
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses