Vztah spokojenosti života a času tráveného na sociální síti - Procházka, Matěj (2013)
Bakalářská práce se zabývá fenoménem sociálních sítí. Jsou zde rozebírány důvody a průvodní jevy jejich popularity mezi mladými lidmi. Práce krátce popisuje nejznámější světové a české sociální sítě. Z psychologického hlediska se zabývá internetovou komunikací a rozdíly mezi virtuálním a reálným prostředím. Hlouběji je zkoumána ztráta zábran ve virtuálním prostředí, co ji způsobuje a jak se projevuje. Dále je teoretická část zaměřena především na negativa používání sociálních sítí a obecně internetové komunikace a počítačů. Čtenář se seznámí s četnými psychologickými riziky pro uživatele. Hlavní část práce se vztahuje k provedenému dotazníkovému průzkumu, který především zjišťuje, kolik času tráví mladí lidé na sociálních sítích, jak jsou spokojeni se svým životem a konečně zda mezi těmito dvěma veličinami existuje závislost. Také zkoumá, jak hodně a na co uživatelé tyto sítě využívají. Výstupy z dotazníku jsou zpracovány statistickými metodami, jmenovitě analýzou rozptylu (ANOVA). S její pomocí se podařilo potvrdit hypotézu, že lidé spokojenější se životem tráví na sociálních sítích méně času než ti nespokojení, pro které může být virtuální prostředí únikem od problémů.