Vztah spokojenosti života a času tráveného na sociální síti - Procházka, Matěj; Hejdová, Martina; Helman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Bakalářská práce se zabývá fenoménem sociálních sítí. Jsou zde rozebírány důvody a průvodní jevy jejich popularity mezi mladými lidmi. Práce krátce popisuje nejznámější světové a české sociální sítě. Z psychologického hlediska se zabývá internetovou komunikací a rozdíly mezi virtuálním a reálným prostředím. Hlouběji je zkoumána ztráta zábran ve virtuálním prostředí, co ji způsobuje a jak se projevuje. Dále je teoretická část zaměřena především na negativa používání sociálních sítí a obecně internetové komunikace a počítačů. Čtenář se seznámí s četnými psychologickými riziky pro uživatele. Hlavní část práce se vztahuje k provedenému dotazníkovému průzkumu, který především zjišťuje, kolik času tráví mladí lidé na sociálních sítích, jak jsou spokojeni se svým životem a konečně zda mezi těmito dvěma veličinami existuje závislost. Také zkoumá, jak hodně a na co uživatelé tyto sítě využívají. Výstupy z dotazníku jsou zpracovány statistickými metodami, jmenovitě analýzou rozptylu (ANOVA). S její pomocí se podařilo potvrdit hypotézu, že lidé spokojenější se životem tráví na sociálních sítích méně času než ti nespokojení, pro které může být virtuální prostředí únikem od problémů.
Vedoucí práce: Martina Hejdová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses