Analýza nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících ekonomiku zemědělského sektoru v ČR - Šimek, Jan (2013)
Cílem diplomové práce je zhodnotit vliv různých faktorů na ekonomiku zemědělského odvětví v České republice. Na jedné straně existuje extrémní vliv vládních zásahů, ať už ze strany Evropské unie nebo České republiky dále je zásadní vliv cen komodit a velikost úrody a také o způsoby spolupráce s vzájemný obchod se společnostmi navazující ve výrobním řetězci. Jde tedy většinou o faktory, které zemědělské společnosti mohou ovlivnit jen velmi omezeně. V této situaci se zemědělské společnosti musejí snažit o co nejvyšší efektivitu, k čemuž může pomoci mimo jiné využití moderních ICT systémů. Hlavní část analýzy využívá informace z veřejně dostupných výročních zpráv a účetních závěrek pomocí finanční analýzy a korelačních koeficientů. Nakonec je poskytnut detailní pohled na blíže zkoumanou skupinu společností. Práce na několika místech shrnuje ekonomickou diskuzi a nabízí vlastní logické dedukce a interpretaci analýzy pojednávající o vybraných sporných tématech.