Monte Carlo simulace v ekonometrii - Vopatová, Klára (2013)
Práce má seznámit čtenáře s metodou Monte Carlo, dozví se o vzniku a využití této metody. Dále představí software zvaný MATLAB, jeho prostředí, použití a ukázku jednoduchých výpočtů v něm, za použití generování čísel. V této kapitole je ukázáno i vytváření grafů. Nejdůležitější součástí práce je využití metody Monte Carlo v ekonometrii za pomoci výpočtů v softwaru. Jsou zde vlastnosti odhadových funkcí u lineárního regresního modelu při malém výběru a pro modely simultánních rovnic. Dále seznámí práce s bootstrapovými metodami, jako speciální postup metody Monte Carlo.