Srovnání teoretického a praktického řešení smlouvacích her - Štanc, Daniel (2013)
Teorie her se začala rozvíjet počátkem 20. století a od té doby bylo vydáno množství článků a experimentů, týkajících se jak teoretické tak praktické části. Tato práce se zabývá zejména různými modifikacemi smlouvacích her. Snaží se popsat a zhodnotit dosavadní teoretické a praktické poznatky na základě dřívějších experimentů a vysvětlit rozdíly mezi jednotlivými experimenty. Byla zjištěna závislost rozhodování účastníků na sociálním prostředí, ve kterém se pohybují. Dále byly pozorovány dva hlavní směry chování účastníků -- spravedlivý, při kterém se účastníci snažili smlouvat o spravedlivé rozdělení, a nespravedlivý, který vedl ke snaze maximalizovat vlastní užitek nebo minimalizovat užitek někoho jiného.