Únik z koluze na trhu s diferenciovaným produktem - Mikolášek, Vojtěch; Chrobok, Viktor; Zouharová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Cílem této práce je popsání některých základních faktorů ovlivňujících stabilitu dohody o nekalé spolupráci, neboli také koluzi. Koluze, neboli také nekalá spolupráce vzniká pouze tehdy, pokud existují podmínky vhodné pro její vznik, ale hlavně pokud z ní plyne zisk firmám angažujícím se v této spolupráci. Firmy ovšem nepřestávají analyzovat trh uzavřením dohody. Stále sledují vlastní cíle a jejich chování se vždy ubírá tím směrem, kde by měl být nejvyšší zisk. Popíšeme si, jak zjistit výši zisku na oligopolním trhu podle Cournotova či Bertrandova modelu a o kolik se zvětší při dohodě o spolupráci maximalizující společný zisk. Veliký vliv na případný únik z koluze má také diferenciace produktu a předem domluvené tresty za porušení spolupráce, které by měli dlouhodobě vyvážit výši jednorázového zisku z porušení dohody. Pomocí velmi jednoduchého nástroje (úrokové míry) jsme schopni vyjádřit změnu stability nekalé spolupráce pod vlivem různých faktorů.
Vedoucí práce: Viktor Chrobok
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses