Determinanty sociálních výdajů v zemích EU - Roženský, Vojtěch; Ochrana, František, 1952-; Izák, Vratislav, 1941-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Cílem práce je identifikace významných determinant úrovně sociálních výdajů v zemích EU a odhad citlivosti na tyto determinanty. Základní metodou výzkumu je panelová regresní analýza. Použit byl model s fixními efekty a robustními standardními chybami. Z celkem 24 testovaných faktorů bylo jako statisticky významných identifikováno 7. Úroveň sociálních výdajů je pozitivně závislá na stárnutí populace, míře nezaměstnanosti a ekonomické úrovni, a negativně na ekonomickém růstu. Dalšími robustními proměnnými jsou otevřenost ekonomiky a veřejný dluh. Přítomnost nábožensky zaměřené strany ve vládě je statisticky významná, avšak znaménko koeficientu není teoreticky konzistentní. S růstem podílu populace ve věku 65 let a více na celkové populaci stejně jako s růstem míry nezaměstnanosti o jeden procentní bod, vzroste úroveň sociálních výdajů přibližně o 0,3% HDP. Se zvýšením tempa růstu HDP o jeden procentní bod naopak klesne o 0,1% a s růstem otevřenosti ekonomiky o jeden procentní bod klesne o 0,03% HDP. Citlivost na ostatní determinanty nelze určit ani přibližně, a to z důvodu výrazné závislosti na specifikaci modelu, případně zkreslení extrémními hodnotami. Penzijní výdaje jsou relativně silněji závislé na demografické struktuře, nepenzijní výdaje naopak na fázi ekonomického cyklu. Mezi determinantami sociálních výdajů u původních a nových členských zemí EU je rozdíl pouze v efektu demografické struktury, který je v případě nových zemí slabší. Model dobře vysvětluje mezinárodní rozdíly v úrovni sociálních výdajů a vývojové tendence v průběhu sledovaného období.
Vedoucí práce: František Ochrana
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations