Přiměřená ochrana informací - Drtil, Jan (2013)
Abstrakt 1) Cíl práce Protože existuje předpoklad, že soudobé vynakládání zdrojů na bezpečnost IT není prováděno v míře přiměřené důležitosti informací pro organizaci, je cílem práce "Přiměřená ochrana informací" nejprve tento předpoklad ověřit, a pokud je platný, pak stanovit metodiku, kterou může využít k ověření toho, že investuje finanční prostředky účelně (tj. do správných věcí) a účinně (tj. správné množství). 2) Zaměření práce Práce se z pohledu obsahu soustřeďuje na metodiku řízení informační bezpečnosti. Z pohledu průzkumu byla práce zaměřena na střední a velké organizace v automobilovém průmyslu a to zejména proto, že automobilový průmysl je významnou částí národního hospodářství (tvoří přibližně 8 % HDP). 3) Dosažené výsledky práce Za teoretické vlastní lze označit definici "přiměřenosti" ochrany informace, kdy tato je na základě analýzy brána jako pojem v sobě zahrnující definici hodnoty informace a významu informace, a také vytvoření metodiky stanovení postupu, jakým se právě k hodnotě a významu lze dostat. Mezi prakticky dosažené výsledky lze řadit především zjištění, že zkoumané organizace nepostupují v oblasti řízení informační bezpečnosti systematicky, neprovádí ani analýzu dopadu funkčnosti IT na procesy firmy, ani analýzu rizik, což může mít negativní vliv na míru výskytu a závažnost bezpečnostních incidentů v organizacích. Vlastním výsledkem práce je především ověření faktu, že je účelnou a účinnou ochranu informací nelze provádět bez systematické práce a přímé podpory managementu. Za vlastní výsledek lze rovněž označit vytvoření a praktické ověření Metodiky stanovení přiměřenosti ochrany informací jako postupu určeného manažerům k tomu, aby zvýšili účelnost a účinnost prostředků vkládaných do ochrany informací. Rozšířený model