Energetická politika Německa a Rakouska v kontextu vytváření jednotného energetického trhu EU - Pražáková, Marta (2013)
Diplomová práce se zabývá energetickou politikou EU a členských zemí Rakouska a Německa. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola pojednává o jednotlivých zdrojích energie a jejich výhodách a nevýhodách. Je nastíněn jejich předpokládaný vývoj do budoucna. Je zde popsáno fungování elektroenergetického odvětví na národní úrovni a přirozený monopol v rámci síťového odvětví. Současně je věnována pozornost i tržnímu prostředí, vazbám v něm a jednotlivým aktérům. Druhá kapitola je zaměřena na energetickou politiku EU, protože právě EU je tvůrcem nového energetického konceptu, který je postaven na obnovitelných zdrojích energie. Je uveden vývoj energetické politiky EU od jejího vzniku, jednotlivé dokumenty, které s energetikou souvisejí a jaké změny do budoucna mají přinést. Hlavním bodem je liberalizace energetického trhu a vytvoření jednotného energetického trhu. Jsou vysvětleny jednotlivé energetické balíčky, unbundling, problematika výstavby nových přenosových sítí a energetické plány do roků 2020 a 2050. Obsahem třetí kapitoly je energetická politika Rakouska. Jsou zmíněny instituce, které ji řídí a ovlivňují, současná struktura výroby elektrické energie a její budoucí vývoj. Charakterizována je i rakouská energetická strategie, která je založena na třech pilířích. Poslední čtvrtá kapitola pojednává o energetické politice Německa. Opět jsou uvedeny instituce, které jí řídí i energetický mix země a jednotlivé energetické zdroje. Nakonec je zmíněn energetický koncept země, který je založen na obnovitelných zdrojích energie, jeho hlavní cíle i možné problémy.