Zhodnocení efektu zavedení nízkoemisních zón v ČR na případové studii města Prahy - Peterová, Lenka; Vejchodská, Eliška, 1978-; Ropický, Jan, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá možností zavedení nízkoemisních zón v České republice a to zejména na příkladu hlavního města Prahy. Téma je nejprve hodnoceno z pohledu zahraničních zkušeností se zavedenými zónami. Dále se práce věnuje problematice zavedení zón v Moravskoslezském kraji, obci Klimkovice a městě Plzni. V hlavní části práce je analýza dopadu snížení emisí zavedením nízkoemisních zón v hlavním městě. Na základě výpočtu environmentálního efektu práce dospěla k závěru, že největší množství znečištění NOx v Praze způsobují vozy emisní kategorie EURO 3 a u prachových částic tvoří druhou nejvýznamnější skupinu. Proto bude mít varianta zahrnující zákaz vjezdu vozidel této kategorie vyšší vliv na snížení znečištění. Celková efektivnost zavedení zón dále záleží na rozloze zóny, možnostech objízdných tras a množství udělení výjimek do zákazu vjezdu v těchto zónách. S výsledkem práce se shodují i dopravní experti. Ti by doporučovali využít více efektivní nástroj omezení dopravy v hlavním městě. JEL klasifikace: Q590, R410, R460, R190
Vedoucí práce: Eliška Vejchodská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses