Měření výkonnosti podniku - Pavlová, Petra (2013)
Tato práce se zabývá aplikací Business Intelligence (BI) podporujícího řízení podnikové výkonnosti ve společnosti ISS Europe, spol. s r. o. Společnost se zabývá poskytováním licencí a implementací vlastních softwarových produktů i softwarových produktů třetích stran. V dané společnosti je nejprve provedena analýza, která slouží jako podklad pro implementaci řešení BI, které by mělo být provázáno s podnikovou strategií. Hlavním cílem je implementace pilotního řešení BI podporující monitorování a optimalizaci výkonnosti podniku. Mezi dílčí cíle patří analýza souvisejících pojmů, analýza podnikové strategie, identifikace strategických cílů a metrik a návrh a implementace pilotního BI řešení. V teoretické části se práce věnuje analýze pojmů souvisejících s výkonnosti podniku a implementaci BI, základnímu popisu společnosti a analýze její podnikové strategie. Následuje praktická část, která vychází z teoretických poznatků. Ve společnosti je provedena analýza prostřednictvím metodiky Balanced Scorecard (BSC), jejíž výsledek je znázorněn prostřednictvím strategické mapy. Tato metoda je poté vhodně podpořena implementací metody Activity Based Costing (ABC), která rozděluje náklady společnosti podle aktivit. Výsledkem jsou poté informace o tom, jaké náklady jsou spojeny s vyřizováním jednotlivých vývojových, implementačních a provozních požadavků pro konkrétní zakázku. Následuje samotný návrh a implementace BI řešení, které zahrnuje vytvoření datového skladu, datových pump, multidimenzionální kostky a vzorových reportů. Hlavním přínosem této práce je poskytnutí vedení společnosti analýzu podnikových dat s využitím vícerozměrného pohledu, které lze využít jako podklad pro rychlá a správná rozhodnutí, realistické plánování a optimalizaci výsledků a výstupů.