Návrh využití vývojového rámce Scrum a modelovacího jazyka UML pro zefektivnění tvorby webových stránek. - Kučera, Antonín (2013)
Hlavním cílem této diplomové práce je návrh na využití agilních postupů vývojového rámce Scrum s modelovacím jazykem UML aplikovatelné při tvorbě webových stránek malého rozsahu. Důraz je především kladen na vytvoření typového modelu webových stránek aplikovatelného v praxi. Teoretická část má dvě stěžejní kapitoly. V kapitole "Agilní metodiky" jsou uvedeny principy agilního přístupu k tvorbě software. V další části této kapitoly jsou postupně charakterizovány jednotlivé agilní přístupy respektive agilní metodiky (Scrum, XP, ASD, FDD, DSDM, LD a Crystal). V kapitole "UML" je představen modelovací jazyk UML a jeho principy. Součástí kapitoly o UML je základní výčet diagramů jazyka, kdy jsou detailněji rozvedeny diagramy dále využité v praktické části (diagram případů užití, diagram tříd, sekvenční diagram, diagram aktivit a diagram nasazení). Praktická část diplomové práce je zaměřená na návrh typového modelu pro tvorbu webových stránek malého rozsahu. Typový model vychází jednak z poznatků z teoretické části této práce a jednak z praktických zkušeností autora práce v této oblasti. V úvodní části je nejprve představeno schéma modelu, kde jsou zobrazeny vzájemné návaznosti jednotlivých etap. V další části kapitoly jsou rozvedeny jednotlivé etapy, ve kterých je uplatněn princip agilního vývojového rámce Scrum a ukázky využití diagramů jazyka UML v jednotlivých etapách.