Moderní přístupy k řízení hospodárnosti (se zvláštním zřetelem na řízení programových aspektů televizní stanice) - Machala, Jiří (2013)
Cílem této diplomové práce je seznámit čtenáře se základními přístupy k řízení hospodárnosti a to především k řízení hospodárnosti fixních nákladů na příkladě řízení programových nákladů televizní společnosti. Teoretická část práce nejprve vymezuje charaktery jednotlivých typů nákladů. Dále se práce věnuje přístupům k řízení fixních nákladů a to jak na existující, tak i na budoucí kapacitě. Teoretická část je pak uzavřena popisem metodiky investičního rozhodování, jako nástroje řízení fixních nákladů, což je následně provázáno i s řízením programové knihovny televizní stanice. V praktické části se práce nejprve věnuje specifikům provozování televizní stanice. Popisuje nákladová i výnosová specifika televizního odvětví a stanovuje kritéria úspěšného řízení programu televizní stanice. V poslední části práce je popsán kalkulační model, který byl současně s prací vytvořen. Model slouží jako podpůrný nástroj řízení hospodárnosti programové knihovny televizní stanice a i jako nástroj řízení hospodárnosti televizního vysílání. V závěru práce je popsána strategie řízení hospodárnosti programových nákladů a dále jsou shrnuta doporučení, která z modelu řízení programových nákladů vyplývají.