Modely analýzy a prognózy insolvence českých podniků - Kuchina, Elena (2013)
Procesu insolvence podniku mohou předcházet různé scénáře vývoje finanční situace podniku. O blížícím se firemním úpadku mohou nasvědčovat dlouhodobě se zhoršující tendence vývoje finanční situace podniku, anebo může k bankrotu dojít neočekávaně i přesto, že se podnik celé období před tím řadil mezi prosperující podnikatelské jednotky. Pokud se ekonomická situace podniku řídila druhým scénářem, kdy insolvence byla těžko předvídatelná, statický model, tj. model, který nebere v úvahu dynamiku změny finančních ukazatelů, je dobrou možností zachycení výskytu bankrotu. Ovšem situace se mění, když vývoj finančních ukazatelů nevykazuje pozitivní trend několik let před úpadkem. V tomto případě by predikční přesnost statického modelu mohla být zlepšena dynamizací modelu, která bere v úvahu také skutečnost, že vývoj finančních ukazatelů předcházejících období může ovlivnit finanční zdraví podniku za uvažované období.