Analýza metod vyrovnání výnosových křivek - Matějka, Martin (2013)
Cílem této práce je nalezení nejvhodnější metody konstrukce výnosové křivky, která bude splňovat kritéria Solvency II a zároveň bude vyhovovat zvoleným hodnotícím kritériím. Srovnáním těchto metod je získán přehled o přednostech jednotlivých metod. Ke konstrukci výnosových křivek jsou použity údaje o českých úrokových swapech za sledované období od roku 2007 do roku 2013. Výběr hodnocených metod respektuje jejich veřejnou dostupnost a zároveň jsou vybrány metody, které jsou nejčastěji využívané v životních pojišťovnách nebo centrálních bankách. Tato práce je rozdělena do dvou částí. V první části jsou popsána teoretická východiska nutná k pochopení zkoumané problematiky. V druhé části je pak provedena analýza vybraných metod s podrobným vyhodnocením.