Personální informatika pro praxi - Gušiliková, Nina; Střížová, Vlasta, 1946-; Toman, Prokop, 1942-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou podpory systému řízení a rozvoje lidských zdrojů personálním informačním systémem ve vybrané společnosti. Hlavním cílem diplomové práce je analyzovat přínos informačního systému řízení lidských zdrojů pro zvýšení efektivnosti, kvality přesnosti činností personálního řízení a snížení jejich časové náročnosti. Druhý cíl diplomové práce představuje zobecnění zkušeností a identifikaci chyb, kterých se firma při implementaci dopustila. Text práce je rozdělen do dvou samostatných bloků. V prvním teoreticky zaměřeném je ve třech kapitolách analyzován algoritmus základních činností personálního řízení a nové tendence v řízení lidských zdrojů, které v konečném důsledku zdůvodňují potřebu podpory všech procesů personálním informačním systémem. Na ně navazuje charakteristika personálních informačních systémů a typologie personálních informací. Praktická část práce se zabývá kritickou analýzou procesu implementace nového personálního systému ve společnosti, zabývající se přesným lisováním plastických hmot a působící v oblasti automotive. Přínos práce spočívá v kritické analýze zkušeností společnosti z implementace personálního informačního systému, které mohou být v podnikové praxi využity. Závěry práce se opírají o výsledky využití základních párových metod vědecké práce. Pro kritickou analýzu byla data získávána analýzou projektové dokumentace, obsahovou analýzou firemních dokumentů, rozhovory s manažery společnosti a dotazníkovým šetřením mezi manažery a zaměstnanci společnosti.
Vedoucí práce: Vlasta Střížová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses