Návrh procesů a infrastruktury informačních systémů pro splnění strategických cílů projektově řízené společnosti - Rys, Jaromír (2013)
Konkurence na trhu malých softwarových organizací je vysoká a s ohledem na současnou globální ekonomickou krizi je velmi důležité, aby tyto organizace získaly konkurenční výhodu na trhu. Mezi tyto společnosti patří také společnost Smart Solutions, s.r.o., která je nyní přibližně 5 let na trhu a je na začátku procesu přeměny ze společnosti malé ve společnost středí. Jedna ze slabin zkoumané společnosti jsou nedostatečně popsané procesy a tím možné oblasti procesů, které nejsou vhodně nebo dostatečně podpořeny současnou infrastrukturou IS. Cílem této diplomové práce je provést procesní analýzu v projektově řízené společnosti, která využívá agilních metodik k vývoji SW a na základě výsledků a procesní analýzy zhodnotit současný stav informační podpory procesů, a následně s ohledem na strategické cíle společnosti navrhnout novou infrastrukturu IS. K provedení procesní analýzy jsem využil metodiky Methodology for Modeling and Analysis of Business Process (MMABP). Procesy identifikované v procesní analýze byly následně zanalyzovány z pohledu strategických cílů společnosti a zároveň z pohledu jejich podpory v současné infrastruktuře IS. Na základě těchto analýz byly zjištěny oblasti procesů, které měly špatnou anebo žádnou podporu. V závěru své práce jsem navrhl úpravy současné infrastruktury IS, ve které budou mít všechny oblasti procesu ve společnosti vhodnou informační podporu. Největší změny proběhly v oblasti podpory obchodních procesů, kde bylo navrhnuto nové řešení CRM systému a zavedení intranetového portálu, který by měl v první fázi pokrýt zejména současnou špatnou informační podporu procesů z oblasti práce s lidskými zdroji.