Kybernetická bezpečnost a legislativa ČR - Kratochvíl, David (2013)
Současná společnost ovlivňovaná stále více počítači a s nimi spojeným internetovým prostředím se setkává s problematikou kybernetické kriminality. Existuje již celá řada zákonů, ať na úrovni EU nebo jednotlivých států, které se snaží omezovat, nejlépe zabránit nebezpečí spojené s hackery, kyberterorismem nebo jinou nelegální činností v kyberprostoru. Diplomová práce "Kybernetická bezpečnost a legislativa ČR" je rozdělená na dvě hlavní části. V první, teoretické části, se čtenář seznámí s kybernetickou kriminalitou obecně. Dočte se, jaké jsou metody vyšetřování, typy nelegální činnosti a jak se takovým praktikám bránit. Druhou část práce tvoří analýza současné legislativy ČR, EU a Věcného záměru zákona o kybernetické bezpečnosti. Návrh zákona charakterizuji, provedu analýzu a zhodnotím jeho přínosy pro společnost. V závěru práce shrnu dosažení výsledků a cílů práce.