Využití mentálních map v řízení IT projektů - Urban, Ondřej (2013)
Tématem diplomové práce je možnost využití softwarových aplikací pro tvorbu myšlenkových map při řízení IT projektů. Hlavním cílem práce je analýza možnosti využití mentálního mapování v rámci projektového řízení a nalezení vzájemných souvislostí mezi myšlenkovými mapami a projektovým řízením. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části autor nejprve srozumitelným způsobem vysvětluje, co je to mentální mapování, jak se vytvářejí myšlenkové mapy a k čemu se dají využít. Stejným způsobem přibližuje relativně širokou problematiku projektového řízení, vysvětluje základní pojmy, stručně popisuje příslušné projektové metodiky a standardy, zaměřuje se na fáze projektu a jeho dimenze, a uvádí konkrétní používané nástroje a techniky. Praktická část je tvořena třemi podkapitolami. První z nich se zaměřuje na analýzu softwarových produktů, jejíž součástí je zmapování trhu se softwarovými aplikacemi pro vytváření mentálních map a výběr vhodného programového vybavení na základě multikriteriálního hodnocení a praktických zkušeností s jednotlivými aplikacemi. Druhá část představuje návrhy případů aplikace myšlenkových map pro projektové řízení, jejichž součástí jsou návrhy mentálních modelů a činností pro využití myšlenkových map. Poslední část se zabývá dotazníkovým šetřením, jehož obsah je zaměřen na povědomí o myšlenkových mapách a zkušenosti s využíváním aplikací pro tvorbu myšlenkových map přímo profesionály z oboru řízení IT projektů.