Přístupová a komunikační bezpečnost v informačních systémech SAP - Karkošková, Soňa (2013)
Tato diplomová práce se věnuje metodám používaným k zajištění přístupové a komunikační bezpečnosti v rozsáhlých informačních systémech SAP. Zabývá se analýzou existujících metod, porovnává je a identifikuje jak metody využitelné v provozu rozsáhlých informačních systémů SAP, tak metody, které v takovémto prostředí selhávají. Provádí zdůvodnění využitelnosti jednotlivých metod. Pozornost je zaměřena na využití a implementaci single sign-on metod bezpečné autentizace, bezpečného sdílení identity uživatele a zabezpečené komunikace v rámci rozsáhlého informačního systému SAP. V této diplomové práci je proveden návrh architektury pro zajištění přístupové a komunikační bezpečnosti v informačních systémech SAP s využitím služeb LDAP, SNC Kerberos a single sign-on autentizace. Na praktickém příkladu je zdokumentována podrobná technická implementace této architektury. Dále se tato diplomová práce zabývá vymezením specifik existujících zvláště v rozsáhlých informačních systémech SAP v oblasti zajištění přístupové a komunikační bezpečnosti a dokumentuje vhodné způsoby jejich řešení.