Dopady legislativy na změnu informačního systému banky - Jedlička, Václav; Kunstová, Renata, 1962-; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Tato práce se zabývá dopady legislativy do informačního systému v konkrétní bankovní instituci. Na základě návrhu evropské regulace trhu OTC finančních derivátů identifikuje oblasti, kde bankovní instituce nesplňuje požadavky regulace a snaží se navrhnout úpravu souvisejících procesů a zabezpečit jejich podporu informačním systémem. Při zkoumání existujících procesů odhaluje další slabá místa a navrhuje řešení, jak je lze využitím informačních technologií odstranit a celý proces tak zrychlit a zefektivnit v rámci modelu Straight-through Processing. Práce se věnuje všem bodům evropské regulace, které je třeba z pohledu bankovní instituce splnit, nejprve je zmíněn současný stav a následně dílčí řešení konkrétního bodu. Detailněji se práce zabývá centrálním vypořádáním přes ústřední protistranu, kde jsou analyzovány možné varianty z procesního pohledu. Pro vybranou nejvhodnější variantu jsou specifikovány také dopady do informačního systému. Pro celistvé pochopení nastíněné problematiky je práce doplněna o vazby evropské regulace trhu OTC finančních derivátů ke konceptu BASEL III, informace o regulatorních orgánech dohledu v Evropské unii a podstatu fungování finančních derivátů.
Vedoucí práce: Renáta Kunstová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses