Mobilní personální asistenti - Techl, Jan (2013)
Tato práce je zaměřena na analýzu, vymezení a popis technologie mobilních personálních asistentů, fenoménu posledních několika let. Mobilní personální asistenti jsou nejprve uvedeni v kontextu počítačové lingvistiky a informační potřeby, která je jednou z motivací k jejich použití. Hlavně se ale práce zabývá představením stěžejních technologií pro komunikaci asistenta a jeho uživatele v přirozeném jazyce, prostředím jejich nasazení a jejich využitím. Práce také představuje omezení a rizika, která z použití personálních asistentů plynou a mohou mít vliv na jejich použitelnost. Vedle analýzy je předmětem práce také návrh a implementace systému porozumění přirozenému jazyku (NLU), který bude použitelný do konkrétní aplikace personálního asistenta. Tento systém sestává z anotačního schématu a souboru komponent, které jsou společně realizovány ve formě webové služby. Průběh implementace a výsledky ukázaly, že navržená architektura a použité nástroje jsou vhodným základním řešením ke tvorbě NLU systému, neboť pomocí nich byl postaven funkční NLU systém podle požadovaných parametrů. Je však těžkým cílem dosáhnout vysoké přesnosti, která závisí na velikosti datové kolekce a dalších faktorech. Výsledky aplikace jsou však dobrým startovním bodem pro její další zpřesňování a pro vývoj, ve kterém se bude její funkcionalita rozšiřovat.