Návrh a vývoj tenkého klienta infrastrukturního cloudu na platformě Android - Andrle, Tomáš (2013)
Diplomová práce řeší problematiku vývoje mobilního tenkého klienta určeného k řízení komerční infrastrukturní cloudové služby. V úvodní části se nachází přehled nezbytné terminologické výbavy a představení problematické domény, kterou se diplomová práce zabývá. Vedle samotného projektu, jehož výsledek je hlavním výstupem této práce, je součástí teze také rešerše současných diplomových prací, školních informačních zdrojů, manuálů, doporučení a metodik, které se zabývají návrhem designu a implementací grafického uživatelského rozhraní pro mobilní zařízení, zejména pak pro ty, které disponují operačním systémem Android. Informace získané na základě rešerše jsou následně využity jako výchozí znalostní báze pro návrh a realizaci prezentační vrstvy zmiňované aplikace. Dalším cílem diplomové práce je vyhotovení analýzy požadavků na nově vyvíjenou aplikaci. Požadavky jsou následně přetransformovány do konceptuálního návrhu, na který je navázáno vysvětlením implementace jednotlivých vrstev aplikace. K modelování částí návrhu aplikace bylo využito převážně modelovacího jazyka UML v prostředí aplikace Sybase PowerDesigner. Proces programování poté probíhal ve vývojovém prostředí Eclipse SDK. Vlastní přínos tkví v možnosti využití koncentrované znalosti plynoucí z rešerše zabývající se problematikou tvorby GUI pro mobilní zařízení. Programátor v tomto oboru neznalý bude moci využít tuto část práce jako kritický studijní materiál, který byl ověřen praxí. Provozovatelé infrastrukturních cloudů mohou v realizaci mobilního tenkého klienta nalézt inspiraci pro vlastní řešení.