Big Data a jejích potenciál pro bankovní sektor - Firsov, Vitaly; Maryška, Miloš; Molnár, Zdeněk, 1939-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Touto prací chci prozkoumat současné (r. 2012/2013) moderní trendy vývoje Business Inteligence a zaměřit se konkrétně na rychle se rozvíjející a, dle mého (a nejenom) názoru, velice perspektivní oblast analyzování a využívání Big Data (česky Velkých Dat) ve velkých podnicích. V první, úvodní části práce najdete obecné informace a formální náležitosti jako cíle práce, na koho je práce orientovaná a kde by se dala využit. Dále jsou tu popsané vstupy a výstupy, struktura, metody dosažení cílů, možné přínosy a omezení. Protože současně působím jako datový analytik v největší bance České Republiky, České spořitelně, tak jsem se zaměřil na využití Big Dat v bankovním sektoru, neboť si myslím, že v této oblasti je možno dosáhnout velkého přínosu sběrem a analýzou Big Dat. Vlastní práce je rozdělená na 3 části (kapitoly 2, 3-4, 5). Ve druhé kapitole práce se dozvíte, jak se vyvíjela oblast BI, jak se měnila historicky, co je BI dnes a jakou budoucnost BI předpovídají experti, mezi které patří i světoznámá a uznávaná analytická společnost Gartner. Ve třetí kapitole se zaměřím na Big Data samotná, co znamená tento pojem, čím se Big Data liší od klasických podnikových informací, dostupných z ERP, ECM, DMS a jiných podnikových systémů. Dozvíte se o způsobech ukládání a zpracovávání tohoto typu dat, stejně tak o již existujících a použitelných technologiích, zaměřených na Big Data. Ve čtvrté kapitole se soustředím na využití Big Dat v podnikání, informace z této kapitoly budou odrážet mé osobní názory na potenciál Big Dat na základě mých zkušeností během praxe v České spořitelně. V závěrečné části shrnu celou tuto práci, vyhodnotím, jak jsem splnil definované na začátku cíle a vyjádřím svůj názor na perspektivu celého trendu Big Data analytiky na základě zjištěných a analyzovaných běh
Vedoucí práce: Miloš Maryška
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses