Opodstatněnost lineárního systému bonus-malus - Mach, Lukáš (2013)
Tato diplomová práce se zabývá ověřováním oprávněnosti systému bonus malus. Většina pojišťoven, které využívají systém bonus malus, používá "lineární" systém - tedy za každý bezeškodní rok například 5 % sleva. Otázkou je, zda je toto oprávněné, či zda by měli například ti, co již 3 roky neuplatnili pojistný nárok, dostat slevu podstatně vyšší a naopak ti, kteří vstoupili nově (nebo uplatnili nedávno nárok) dostat slevu nižší.