Monitoring internetu a jeho přínosy pro podnikání nástroji firmy SAS Institute - Moravec, Petr (2011)
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi "získávání informací" ze zdroje World Wide Web. V úvodu je popsán teoretický přístup k možnostem sběru dat. Podstatná část je soustředěna na program Web Crawler, jakožto možnost sběru dat z internetu, načež dále navazují alternativní metody sběru dat. Například Google Search API. Následný text je soustředěn na produkty SAS a jejich významům v souvislosti s reportingem a monitoringem internetu. Jako stěžejní je zde uvedena podniková platforma SAS Intelligence platform. V rámci platformy jsou rozepsány konkrétní SAS řešení. SAS Web Crawler a Semantický server je popsán v řešení SAS Content Categorization. Zatímco v prvních dvou třetinách práce je kladen důraz na teorii, třetí a zároveň poslední část práce se věnuje ryze praktickým příkladům. Zde jsou demonstrovány příklady sběru dat z internetu, které jsou uváděny převážně v SASu. Praktická část navazuje na teorii a není možné ji vést jako samostatnou