Informační systém pro nákladový index v kamionové dopravě - Pravlovský, Petr (2013)
Tématem diplomové práce je nákladování v oblasti kamionové dopravy. Je zde zkoumáno téma vývoje nákladů v čase pomocí indexů. Teoretická části práce je zaměřena na metodiku výpočtu nákladového indexu vydávaného českou asociací automobilových dopravců Česmad Bohemia a srovnání s několika zahraničními indexy. Praktická část má dva cíle. První se zaměřuje na návrh nové metodiky, která bude přesnější a bude více reflektovat skutečnou situaci. Druhým cílem je pro tuto metodiku navrhnout základní informatickou podporu, jak pro uživatele indexů, tak pro osoby, které se starají o vydávání těchto statistik. Závěr práce poukazuje na možnosti úprav současného indexu a možnost případné spolupráce asociace Česmad se statistickým úřadem.